Ситуацията в Либия, засегната от бурята Даниел, е катастрофална - големи

...
Ситуацията в Либия, засегната от бурята Даниел, е катастрофална - големи
Коментари Харесай

Катастрофа в Либия: хиляди са в неизвестност

Ситуацията в Либия, наранена от бурята " Даниел ", е пагубна - големи площи в северната част на страната са наводнени, като най-засегнат е град Дерна. Пороите доведоха до такава степен, че реката, преминаваща през града, излезе от коритото си.

Заляти са доста здания край крайбрежията на реката, а избавителните работи са затруднени - разчита се на хеликоптери. Електроснабдяването и връзката с интернет са прекратени.

Представител на градския съвет заяви по либийската телевизия, че в Дерна са рухнали четири значими моста и два бента. Той акцентира нуждата от " национална и интернационална намеса ". Председателят на президентския съвет на Либия Мохамед ал-Манфи насочи във Facebook молба за помощ към " братските и другарските страни и интернационалните организации ".

Турция към този момент изпрати избавителни екипи

Турция в това време изпрати три самолета със избавителни екипи, коли, които да оказват помощ в издирването и спасяването на засегнатите, както и две избавителни лодки, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Общият брой на изпратените спасители е съвсем 170, Либия получава и палатки, одеяла и хранителни запаси, осведоми АРД.

Френският президент Макрон изрази солидарността си с либийския народ и разгласи, че страната му активизира запаси, с цел да окаже незабавна помощ. От Вашингтон пък обявиха, че работят взаимно с Обединените народи и либийските управляващи, с цел да окажат помощ.

Хиляди умряли и изчезнали

По отношение на броя на жертвите точни данни няма. Правителството в източната част на страната счита, че умрелите са хиляди. Представител на различното държавно управление в Западна Либия на собствен ред изрази догатката, че единствено в Дерна има " над 2000 умряли и хиляди изчезнали ". По информация на организация " Ройтерс ", хората в неопределеност доближават 10 000.

Шефът на Червения полумесец в Бенгази Каис Факери, представен от АРД, разказва ситуацията като " пагубно ". Но той приказва за единствено 150 жертви и позволява, че броят им може да доближи 250.

Най-силните превалявания от 40 години насам

Наред с Дерна обиден от пороите е и крайбрежният район Джабал ал-Ахдар, както и разположеният по-далеч на запад район Ал-Мардж. Град Бенгази също е потърпевш - там е наложена възбрана за излизане, учебните заведения са затворени.

Бурята " Даниел " връхлетя Либия в неделя. По данни на държавното управление, над страната са се изляли най-силните превалявания от 40 години насам. Стотици хора в труднодостъпни области са били откъснати от външния свят. Както показва АРД - в Източна Либия се намират най-големите нефтени залежи на страната и пристанищният терминал за експорт на петрол. Заради бедственото състояние добивът на петрол е понижен доста.

Вижте и тази изложба на Дъждовни води: 

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР